Boeren in het bos

Het huidige denken is veel dieren op een vierkante meter, zo efficiënt mogelijk voeren zodat ze snel groeien en geslacht kunnen worden of veel melk produceren. Hetzelfde principe wordt toegepast in de hele agrarische sector. Veel schadelijke meststoffen, zoveel en zo snel mogelijk opbrengst. Over het welzijn van het dier en de gezondheid van het voedsel wordt niet echt nagedacht. Velen zijn er inmiddels wel van overtuigd dat dit een doodlopend spoor is. Maar veranderen!?
In 2010 is Richard van Pelt begonnen met het ‘anders houden van vee’. Eerst door Schotse Hooglanders in te zetten in natuurgebieden en later in 2015 door Tamworth varkens in bossen te houden. Deze ideeën werden allemaal geboren vanuit een vraag die wij onszelf binnen de stichting steeds stellen, “Is de manier waarop wij met onze omgeving omgaan wel op lange termijn houdbaar?”. Hierbij moeten we kijken we naar het complete beeld, waar ieder wezen een onderdeel van is. Door te kijken naar het ‘grote plaatje’ en rekening te houden met iedereen kun je tot echt duurzame oplossingen komen. Het is tijd om het roer om te gooien en op zoek te gaan naar manieren waarop wij in evenwicht met onze omgeving kunnen leven.
Al snel volgde het opzetten van een eigen slagerij, om de keten en de marges (eerlijke prijs voor je product), zelf in de hand te hebben. Het is voor ons belangrijk dat we weten waar de dieren geslacht worden en door wie, dat ze op een rustige manier gehanteerd worden en dat het vlees op een schone en respectvolle manier verwerkt wordt met zo min mogelijk verliezen. Een tweede belangrijk motief was om nu eens vleesproducten te maken waar helemaal geen toevoegingen in zitten. Geen conserveringsmiddelen of andere E-nummers, alleen maar vlees en soms wat natuurlijke kruiden voor de smaak.

100% traceerbaar vlees, rechtstreeks van de natuurboer. Vlees van eigen kuddes die wij zelf houden in de nationale natuurparken in Drenthe en Friesland.

Ras: Schotse Hooglander rund en Tamworth varken

Adres:
Lyklamavaart 1
8427 RM, Ravenswoud
Friesland, Nederland
Tel. 06-14 50 92 81

Naar de website