De Stoerderij

EEN BOERDERIJ MET HELE STOERE WATERBUFFELS

De Stoerderij is een boerderij met hele stoere waterbuffels. De familiekudde telt momenteel 43 waterbuffels en deze lopen het hele jaar door lekker buiten in diverse weilanden in Son en Breugel, vlakbij Eindhoven. Bij De Stoerderij worden de waterbuffels gemolken en ze worden gehouden voor het vlees. Buffelmelk is beroemd van de traditionele Italiaanse buffelmozzarella. Hier wordt nog geen buffelmozzarella gemaakt, maar wordt de melk verwerkt tot Stoere Yoghurt en Stoer IJs. Ook wordt de Stoere Melk als rauwe melk verkocht. De stieren worden gehouden voor het vlees en dit wordt voornamelijk verkocht via Crowdfunding-projecten.

DE WATERBUFFEL
Vóór de ijstijd leefden waterbuffels in Europa. Daarna trokken zij zich terug naar Azië waar ze worden gebruikt als trekdier in de rijstvelden. Duizenden jaren geleden keerden de waterbuffels terug naar Europa en in Italië is men ze gaan melken voor de mozzarella. Het gematigde Nederlandse klimaat is erg geschikt voor het houden van waterbuffels. Van nature gaan ze graag in het water liggen om af te koelen. Vandaar de naam waterbuffel.

Wateruffels bij de StoerderijSTOERE BEESTEN
Waterbuffels zijn stoere beesten. Ze zijn zelden ziek, kunnen het hele jaarrond buiten worden gehouden en hebben prachtige hoorns die schuin naar achter zijn gericht. Het zijn de Harley Davidson’s onder de runderen.
Waterbuffels zijn extreem rustig en mak, maar daarentegen zijn ze ook erg stressgevoelig. Het zijn vriendelijke dieren die het meestal heerlijk vinden om geaaid te worden. Kortom : Knuffel de buffel!

FAMILIEKUDDE
Bij De Stoerderij wordt gewerkt met een zogenaamde familiekudde. Dit betekent dat de kalfjes drie maanden bij hun moeder blijven én zelf melk drinken bij de moeder. Ze worden dus niet direct na de geboorte gescheiden van hun moeder, zoals doorgaans bij een melkveehouderij gebeurt. Een familiekudde levert een betere diergezondheid op en er is meer ruimte voor natuurlijk gedrag. Het kalf wordt opgevoed door de beste opvoeder, namelijk de eigen moeder. Na ongeveer drie maanden worden de kalfjes geleidelijk gescheiden van hun moeder en gaan de stiertjes naar de stierengroep toe en de vrouwelijke kalfjes blijven ook tijdelijk in een aparte groep.
Het werken met een familiekudde heeft als grootste nadeel een lagere melkopbrengst. Dit wordt bij De Stoerderij gecompenseerd door de melk niet aan een fabriek te leveren, maar zelf producten te (laten) maken en te verkopen. Daarnaast is het ook erg lastig om de buffels te melken met de melkmachine. Ze zijn namelijk vanaf dag 1 gewend dat hun kalf hun melk zoogt en niet de melkmachine. Met heel veel trainen en geduld hebben, is dit echter ook aan te leren. Maar… gemakkelijk is het zeker niet!

Soort: Waterbuffel

Adres:
Van den Elsenstraat 56
5694 NH, Son en Breugel
Noord-Brabant, Nederland
Tel. 06-13 94 79 95

Naar de website