De rassen

Er zijn veel oude dierenrassen die gebruikt worden als bijzonder stukje vlees. Veel rassen zijn echte oud Hollandse rassen die alleen in bepaalde streken van Nederland gehouden zijn. Andere rassen zijn juist bijzonder omdat ze in het buitenland een speciaal streekproduct zijn. Op deze pagina kunt u informatie vinden over enkele bijzondere rassen.

Runderen


Aberdeen Angus
Het Angus rund is wereldwijd 1 van de meest gehouden rundveerassen.  In Nederland is het ras nog niet zo bekend, het ras wint wel heel snel aan populariteit.

RASEIGENSCHAPPEN ABERDEEN ANGUS:

  • Vriendelijk en volgzaam karakter
  • Hoornloos
  • Robuust en sober
  • Natuurlijke geboortes
  • Uitzonderlijke vleeskwaliteiten

Meer info:  Nederlands Aberdeen Angus Stamboek

angus-regiovlees

Lakenvelder
De lakenvelder is een opvallend soort rund. Zijn lichaam is egaal zwart of rood gekleurd, maar om haar middel loopt een wit laken. Dit ras is een oer-Hollands ras dat oorspronkelijk gefokt is als luxekoetje. De adel vond het mooie, kleine koeien die leuk waren om hun landgoed door te begrazen. Zij werden gebruikt voor het vlees maar voornamelijk als de luxe ‘bling bling’ van hun tijd.

lakenvelders

Blonde d’Aquitaine

Blonde d’aquitaine
De blonde d’aquitaine is een rund die speciaal gefokt is voor haar vlees. Het ras komt van oorsprong uit Zuid West Frankrijk. Het ras is nog een erg natuurlijk ras, doordat het zelf kan afkalveren en kan leven op een karig rantsoen. Het vlees van dit ras heel erg geliefd in de Franse keuken, maar ook in Nederland zijn er vele fans van dit ras.

Hereford
De Hereford is een rund met een rode vacht en een witte kop. Het wit loopt door naar de buik en soms ook de benen. Het is een prachtig robuust ras dat van oorsprong uit het zuidwesten van Engeland komt. De runderen van dit ras zijn erg sterk, kunnen goed tegen extreme temperaturen en kalveren zonder tussenkomst van een dierenarts.

Schotse Hooglander

Schotse hooglander
De Schotse hooglander is misschien wel het bekendste bijzonder runderras. Schotse Hooglanders worden in Nederland door natuurbeschermingsorganisaties gehouden om natuurgebieden te begrazen. Dit kan doordat dit ras zeer goed bestand is tegen lage temperaturen, een rustig karakter heeft en kan leven van schrale natuurlijke voeding. Doordat Schotse hooglanders in natuurgebieden grazen en nog de natuurlijke vetopslag van wilde runderen hebben, wordt haar vlees aangeprezen voor haar heerlijke smaak.

Fleckvieh
Fleckvieh is een modern dubbeldoelras. De koeien produceren melk van goede kwaliteit, de stieren worden gehouden voor hun uitstekende vlees. Het vlees staat bekend om haar mooie marmering en malsheid. Fleckvieh runderen zijn een sterk ras en hebben slechts zeer zelden medische problemen. Ook kalveren de koeien natuurlijk, zonder noodzaak voor keizersnedes of hulp. Dit vaakt fleckvieh tot een populair en diervriendelijk ras.

Kippen


Chaams hoen
Het Chaams hoen, ook wel Chaams kiep genoemd, is een zeldzaam huisdierras dat al sinds de 17e eeuw in Zuid Nederland gehouden wordt. Zowel Koning Willem III als zijn verre voorvader Maurits, Prins van Oranje, Heer van Breda (1567-1625) roemde de Chaamse hoen om haar specifieke en overheerlijke smaak.

Varkens


Bonte Bentheimer varken

Bonte Bentheimer
Dit varken is een middelgroot varken dat oorspronkelijk in de streek rond Bentheim in Duitsland is gefokt. Het is een veel sterker ras dan de normale varkens die wij in de supermarkt vinden, waardoor hij zich buiten goed vermaakt. Inmiddels is het een populair soort landvarken, zowel voor de hobby als voor bijzonder vlees. Dit varkensras wordt soms ook gekruist met de normale productievarkens, waardoor een dier ontstaat met eigenschappen van beide rassen.

Schapen


Drents heideschaap
Het Drents heideschaap is een van de enige oude Hollandse schapenrassen. Deze schapen staan hoog op de poten en hebben geen gekrulde vacht maar lang gegolft haar.

Zwartbles schaap

Zwartbles
De Zwartbles is een ras die vanaf 1920 gefokt is in Friesland. De schapen van dit ras zijn zwart met een witte bles. Ze staan vrij hoog op de poten en is een ras dat ontwikkeld is uit uitsluitend Nederlandse rassen. De meeste van deze schapen worden puur als hobbydier gehouden, maar zo nu en dan worden ook ramlammeren aangeboden voor het vlees (er is immers maar ruimte voor één ram per groep).