Schotse hooglanders

De Schotse hooglanders van Jelwin Kuipers lopen in verschillende natuurgebieden rond Opende en Lettelbert. De runderen van dit bijzondere en sterke natuurras lopen het hele jaar buiten en eten de planten die in het natuurgebied groeien. Zo onderhouden zij de natuur en leiden een natuurlijk leven.

Eigenaar en Schotse Hooglander

Het vlees van Schotse Hooglanders staat bekend om haar goede smaak en gemarmerde structuur. Laagjes vet lopen door de spierlagen heen, waardoor het vlees bij bereiding heerlijk mals blijft. Moderne vleesrassen hebben geen gemarmerd vlees meer. Doordat de Schotse Hooglanders van Jelwin Kuipers het hele jaar buiten lopen en natuurlijke voeding eten, groeien zij op hun natuurlijke tempo. Zij worden niet behandeld met groeibevorderaars, krijgen geen krachtvoer en geen preventieve medicijnen. De runderen worden regelmatig geïnspecteerd en krijgen in de winter soms extra hooi.

Jelwin voegt toe: “Een belangrijk verschil tussen onze werkwijze en de reguliere en zelfs biologische veehouderij is dat wij geen krachtvoer (graan en soja) bijvoeren. Krachtvoer moet namelijk van ver geïmporteerd worden en de verbouw van soja en graan draagt bij aan de ontbossing van regenwoud. In plaats van grote oppervlaktes aan verbouwd graan en soja komt hier alleen gras en kruiden wat al in de natuurgebieden groeit aan te pas. Deskundigen zijn het erover eens dat de milieubelasting hierdoor erg laag blijft.
Doordat de Hooglanders volledig gras eten is het vleesproduct erg gezond.

De kalfjes worden geboren in de kudde en groeien op met hun moeder, volwassen runderen en leeftijdsgenoten. Zij drinken melk bij hun moeder totdat zij hier zelf mee ophouden. De stier loopt niet het gehele jaar bij de kudde, om te voorkomen dat er kalfjes in de winter geboren worden en om te voorkomen dat koeien die te jong zijn gedekt worden.

Dit natuurvlees is voor particulieren en restaurants verkrijgbaar in verschillende pakketten. De pakketten kunnen na bestelling opgehaald worden bij de boerderij in Opende (Groningen), bij de boerderij is ook een theetuin, open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Daarnaast bezorgt Jelwin bestellingen in het Noorden en in Flevoland, Noord- en Zuid-Holland. Om de werkwijze zo duurzaam mogelijk te houden wordt bezorgd door een koerier die al restaurants bevoorraad in die regio zodat er geen extra kilometers moeten worden gereden.

Naam SchotseHooglanders.nl
Plaats Opende
Telefoonnummer 06-25096058
Diersoorten Runderen
Ras Schotse Hooglander
Manier van houden
Hele jaar door buiten in natuurgebieden
Herkomst voeding Natuurgebieden
Eigen website
www.schotsehooglanders.nl